Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση στο Μπρασόβ, στη Ρουμανία.

Στο Μπρασόβ, στη Ρουμανία και στο σχολείο "Scoala Generala Nr.9 Nikolae Orghidan" αυτήν την εβδομάδα έγινε η πρώτη συνάντηση εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα Erasmus+ στο οποίο θα συμμετέχει το σχολείο μας για τα δύο επόμενα χρόνια. 
Το Μπρασόβ είναι μια καταπληκτική πόλη με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό. 
Είναι σχεδόν στο κέντρο της Ρουμανίας και είναι μια πόλη που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από Τεύτονες ιππότες και στην συνέχεια έγινε εμπορική αποικία των Γερμανών. Περιστοιχίζεται  από βουνά και λόφους.




Το παλιό δημαρχείο που τώρα πια είναι ιστορικό μουσείο της πόλης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Sfatului. Στην πλατεία αυτή έγινε και το τελευταίο κάψιμο μάγισσας στον μεσαίωνα.

Η Μαύρη εκκλησία είναι η μεγαλύτερη, Γοτθικής αρχιτεκτονικής, εκκλησία μεταξύ Βιέννης και Κωνσταντινούπολης και η μεγαλύτερη της Ρουμανίας. Κτισμένη μεταξύ 1363 και 1480 ονομάζεται έτσι μετά από μια πυρκαγιά το 1689.
Το Δημαρχείο της πόλης.

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Cornelia Melcu είχε φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Το σχολείο ήταν καταπληκτικό και η υποδοχή ζεστή και φιλόξενη.


Τα παιδιά και οι δάσκαλοι μας υποδέχτηκαν με παραδοσιακές φορεσιές και μας έδειξαν τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ρουμανίας.


Οι μαθητές χόρεψαν, έπαιξαν σκετς και τραγούδησαν.




Δοκιμάσαμε νοστιμότατες παραδοσιακές λιχουδιές της περιοχής, που μαγείρεψαν γονείς και δάσκαλοι του σχολείου. 
                                         



Οι εκπαιδευτικοί συζητήσαμε για το πρόγραμμα και αποφασίσαμε τι πρέπει να κάνει κάθε σχολείο.
 Επισκεφτήκαμε τις τάξεις.

Στη Ρουμανία τα παιδιά διδάσκονται και καλλιγραφία!!!

Την Πέμπτη το πρωί πήγαμε εκδρομή με τις μικρές τάξεις του σχολείου στο εκπληκτικό χιονισμένο βουνό Ποσταβάρου, όπου υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο και πολλά ξενοδοχεία.



Ένα ορθόδοξο εκκλησάκι στο βουνό.
Φυσικά δεν μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε τον πύργο του Δράκουλα που βρίσκεται στα όρια Βλαχίας και Τρανσυλβανίας.



                                 
Βέβαια, ο πύργος αυτός στο Bran είναι μεν τουριστικό αξιοθέατο, αλλά είναι ζήτημα αν ο ίδιος ο Δράκουλας πέρασε κάποιες νύχτες εδώ το 1462. Από το 1920 το κάστρο ήταν τα θερινά ανάκτορα της βασίλισσας Μαίρης της Ρουμανίας μέχρι το 1947. 

 Ήταν ένα ταξίδι υπέροχο γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες!