Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης.



Η Γηραιά Ήπειρος, όπως αποκαλείται η Ευρώπη, κατοικήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Με τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπιστεί πολλά ανθρωπολογικά ευρήματα σε διάφορες περιοχές της, όπως στα Πετράλωνα Χαλκιδικής στην Ελλάδα, στο Νεάντερταλ της Γερμανίας, στο Κρομανιόν της Γαλλίας και αλλού. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων των κρατών της Ευρώπης.
  
Στα Πετράλωνα βρέθηκε απολιθωμένο κρανίο που πιστεύεται ότι ανήκει σε άνθρωπο που έζησε  πριν από περισσότερα από 200.000 χρόνια. Είναι το αρχαιότερο εύρημα στον ελλαδικό χώρο.
   
Αναπαράσταση του ανθρώπου του Νεάντερταλ σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης. (Μουσείο του Νεάντερταλ)
Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ είναι είδος ανθρωπίδη το οποίο εμφανίστηκε 130.000 χρόνια πριν και υπήρξε μέχρι πριν 35.000 χρόνια. Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.

Με βάση το ανάγλυφο, το κλίμα και τον φυσικό πλούτο που επηρεάζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την οικονομική ανάπτυξη, χωρίζουμε την Ευρώπη σε τέσσερις περιοχές: 
α) στη Σκανδιναβία, 
β) στη Βορειο-κεντρική Ευρώπη, 
γ) στην Ανατολική Ευρώπη και 
δ) στη Νότια Ευρώπη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η 
Κάνετε κλικ εδώ, βρείτε και γράψτε τα κράτη που ανήκουν σε κάθε περιοχή της Ευρώπης και κατόπιν εδώ, για να γράψετε τις πρωτεύουσές τους.
Η Ελλάδα σε ποια περιοχή ανήκει;

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η 
Δείτε τον χάρτη της Ευρώπης σε αριθμούς. Κάνετε κλικ στις επικεφαλίδες: 
  • ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ και βρείτε τη χώρα με τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο πληθυσμό
  • ΕΚΤΑΣΗ και βρείτε το μεγαλύτερο και το μικρότερο σε έκταση κράτος
  • ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ  και βρείτε την πιο πυκνοκατοικημένη και την πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης.
  • Η Ελλάδα σε ποια θέση βρίσκεται ως προς τον πληθυσμό, την έκταση και την πυκνότητα του πληθυσμού; Γιατί;
 
Μονακό
Άγιος Μαρίνος
Λιχτενστάιν
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η
Κάνετε κλικ εδώ και εντοπίστε στις πινέζες τα 7 μικρότερα σε έκταση κράτη της Ευρώπης. Ποια είναι και με ποια κράτη συνορεύουν;
                                        

Είναι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη το ίδιο ανεπτυγμένα; Από τι εξαρτάται η ανάπτυξη μιας χώρας;


Όλα τα κράτη της Ευρώπης δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένα οικονομικά και τεχνολογικά. Η ανάπτυξη εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους κάθε κράτους, από το πολιτικό καθεστώς που διαμορφώνεται σε αυτό και γενικά από τις ιστορικές συνθήκες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην πορεία ενός λαού (π.χ. ένας πόλεμος). 

Σε ποια περιοχή ανήκουν τα πιο ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης;

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σήμερα στην Ευρώπη;

Γνωρίζετε ποιοι μεγάλοι πόλεμοι  έχουν γίνει στην Ευρώπη; Ποια δεινά επιφέρει στους λαούς ένας πόλεμος;

Στον Ευρωπαϊκό χώρο έγιναν αρκετοί πόλεμοι και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι σπουδαιότεροι, ασφαλώς, είναι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι με εκατομμύρια τραυματίες και θύματα.
Μεγάλες περιουσίες χάθηκαν, πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες ηπείρους και για πολλά χρόνια μετά τους πολέμους, οι λαοί αντιμετώπισαν προβλήματα σίτισης, ιατρικής περίθαλψης και εύρεσης εργασίας.
        
Είναι γνωστό ακόμα ότι οι πόλεμοι φέρουν κοινωνικές και πολιτικές αντιπαλότητες και χρειάζονται πολλά χρόνια για να μπορέσει μια χώρα να προοδεύσει και να δημιουργήσει.
Μεγάλες ανακατατάξεις έχουν συντελεστεί τον τελευταίο αιώνα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα τον σχηματισμό νέων κρατών. 
Το τείχος του Βερολίνου.

Ποιες μεγάλες ανακατατάξεις στο σχηματισμό κρατών έγιναν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια;
  • Η Δυτική Γερμανία και η Ανατολική Γερμανία επανενώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 1990 και σχηματίστηκε η ενωμένη Γερμανία μετά από 41 χρόνια.
  • Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (Ε.Σ.Σ.Δ.)  ήταν κράτος που βρισκόταν στην ανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Ασία, το μεγαλύτερο σε έκταση στον κόσμο. Η πρωτεύουσά του ήταν η Μόσχα. Ιδρύθηκε το 1922. Διαλύθηκε το 1991 και δημιουργήθηκαν 15 νέες δημοκρατίες.
  • Τελευταία παραδείγματα η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 σε Τσεχία και Σλοβακία και της Γιουγκοσλαβίας σε 6 κράτη μετά από εμφύλιο πόλεμο το 1995. 
  Οι λαοί αυτών των χωρών καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, για να ανοικοδομήσουν τις κατεστραμμένες περιοχές και να φτάσουν το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο άλλων λαών.  
Η Ευρώπη παρουσιάζει υψηλό βιοτικό επίπεδο (διατροφή, κατοικία, δημόσια υγεία κλπ.) και μεγάλη πνευματική ανάπτυξη (παιδεία, επιστήμες, τέχνες, γράμματα κλπ.). Βέβαια, στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης παρατηρούνται μεγάλες αποστάσεις στον οικονομικό τομέα συγκριτικά με τα ανεπτυγμένα κράτη της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Κάνετε κλικ εδώ και διασκεδάστε βρίσκοντας τη θέση των κρατών της Ευρώπης.
2. Κάνετε κλικ εδώ και εδώ, για να παίξετε με τις πρωτεύουσες των κρατών της Ευρώπης.
3. Φτιάξτε το παζλ με τις χώρες της Ευρώπης.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Επιλέξτε μια πρωτεύουσα της Ευρώπης, και σε ένα έγγραφο Word γράψτε πληροφορίες γι' αυτήν (μπορείτε να τις βρείτε στη Wikipedia). Θα πρέπει να αναφέρετε τον πληθυσμό της, λίγα λόγια για την ιστορία της και το σημαντικότερο αξιοθέατό της. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε εικόνες, καθώς και τη σημαία της χώρας.
Μπορείτε ακόμα να πληκτρολογήσετε το όνομά της στην Αναζήτηση στο Google earth και πατώντας το ανθρωπάκι (street view) να περιηγηθείτε σ' αυτήν.