Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας.

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθουμε:
  • για τη θέση της Ασίας στον παγκόσμιο χάρτη
  • για το φυσικό περιβάλλον της Ασίας
  

Η Ασία βρίσκεται ολόκληρη στο ανατολικό ημισφαίριο ως προς τον 1ο Μεσημβρινό. Σε σχέση με τον Ισημερινό, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο, εκτός από την Ινδονησία της ΝΑ Ασίας που βρίσκεται στο νότιο.



Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις 6 ηπείρους της Γης. Έχει έκταση 44.300.000 τ.χμ. και κοντά στα 4 δισεκατομμύρια κατοίκους.

εικόνα



1. Ποια είναι τα φυσικά σύνορα της Ασίας; 
Συνορεύει δυτικά με την Ευρώπη και νοτιοδυτικά με την Αφρική. Συγκεκριμένα χωρίζεται από την Ευρώπη με τη λίμνη Κασπία, τη Μαύρη θάλασσα και τα Ουράλια όρη, και από την Αφρική χωρίζεται με την Ερυθρά θάλασσα. Βορειοανατολικά τέλος χωρίζεται από την Αμερική με τον Βερίγγειο πορθμό και τη Βερίγγειο θάλασσα.
  

2. Από ποιες θάλασσες και από ποιους ωκεανούς βρέχεται;
Κάνετε το κουίζ πατώντας εδώ και μάθετε τις θάλασσες της Ασίας.
3. Να εντοπίσετε τα στοιχεία του οριζόντιου και του κατακόρυφου διαμελισμού της.
Η Ασία, λόγω της τεράστιας έκτασης και του πολύπλοκου ανάγλυφου που παρουσιάζει το έδαφός της, συνήθως εξετάζεται σε έξι περιοχές, που διαφέρουν ως προς τη μορφολογία, το κλίμα, τη βλάστηση και τα ζώα. Επίσης πολύ μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς και στις δραστηριότητες των ανθρώπων. Οι περιοχές αυτές είναι η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία, η Βόρεια Ασία, η Νότια Ασία, η Νοτιοανατολική Ασία και η Ανατολική Ασία.

  
   Η ασιατική ήπειρος έχει μεγάλες σε έκταση και ύψος οροσειρές. Εδώ βρίσκονται τα Ιμαλάια, με υψηλότερη κορυφή το όρος Έβερεστ (8.848 μ.) και η οροσειρά Καρακορούμ-Κουέν Λουν.
Ιμαλάια
Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ορεινούς όγκους απλώνονται τα οροπέδια του Θιβέτ και του Παμίρ  ξεχωριστά στοιχεία του ηπειρωτικού ανάγλυφου της Ασίας.
4. Ποια είναι τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας;

Κάνετε κλικ εδώ και μάθετε τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας.
Κι εδώ για να δείτε την Ασία τρισδιάστατη.
Ο Γιανγκ Τσε που στις όχθες του ζουν 250.000.000 άνθρωποι. Πηγάζει από το Θιβέτ και εκβάλλει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 6.245 χλμ. και είναι ο 3ος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Γης, μετά το Νείλο και τον Αμαζόνιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για γάγγης
Ο ποταμός Γάγγης στην Ινδία.
Άλλοι σπουδαίοι ποταμοί είναι ο Γάγγης, ο ιερός ποταμός των ινδουιστών, που πηγάζει από τα Ιμαλάια και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό,ο Τίγρης και ο Ευφράτης που ενώνονται και εκβάλλουν στον περσικό κόλπο,ο Μεκόνγκ κ.ά .
   Αποτέλεσμα εικόνας για μεκόνγκ
ποταμός Μεκόνγκ
Τα ποτάμια στη Βόρεια Ασία δεν επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων αφού τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι παγωμένα.
Πατώντας εδώ μπορείτε να ελέγξετε πόσο καλά μάθατε τα ποτάμια.
Μελετήστε τον γεωφυσικό χάρτη της Ασίας και εντοπίστε τις μεγαλύτερες πεδιάδες της.

Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της Ασίας είναι: η Κινεζική (Ανατολική), η Σιβηρική (Βόρεια), της Μεσοποταμίας (ΝΔ), του Ινδού(Νότια) κ.ά. 

 

5. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες λίμνες της Ασίας;

Οι μεγαλύτερες λίμνες της Ασίας είναι: η μεγαλύτερη στον κόσμο Κασπία, η Αράλη  και η Μπαλκάς. Επίσης στην Ασία βρίσκεται και η βαθύτερη στον κόσμο, η Βαϊκάλη.
Η λίμνη Αράλη έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια.

Με τόσους ποταμούς που έχει η Ασία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία ήπειρος γεμάτη εύφορες πεδιάδες. Αυτό συμβαίνει μόνο στη Νότια Ασία, όπου και το κλίμα ευνοεί τις καλλιέργειες. 
   
Ορυζώνες στο Μπαλί
  
Ορυζώνες στις Φιλιππίνες

Στη Βόρεια Ασία οι ποταμοί δεν επηρεάζουν τόσο τη ζωή των ανθρώπων, επειδή το κλίμα είναι πολύ ψυχρό και τα νερά παγώνουν για μεγάλα διαστήματα του έτους. 
  
Η περιοχή της Σιβηρίας είναι σχεδόν πάντα παγωμένη και νοτιότερα η λίμνη Βαϊκάλη μένει επίσης παγωμένη για μεγάλο μέρος του χρόνου.

                                                   Η λίμνη Βαϊκάλη. 
Η Κασπία είναι η μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη μας. Βρίσκεται στα σύνορα της Ασίας με την Ευρώπη και το νερό της είναι αλμυρό. Στη λίμνη αυτή ζει το ψάρι οξύρρυγχος, που γεννά τα μικροσκοπικά μαύρα αυγά, από τα οποία γίνεται το γευστικό χαβιάρι. Ο οξύρρυγχος, που προμηθεύει τη διεθνή αγορά με το καλύτερης ποιότητας χαβιάρι, σήμερα κινδυνεύει από την παράνομη αλιεία.


Η δεύτερη μεγάλη λίμνη είναι η Αράλη με υφάλμυρα νερά. Η λίμνη Μπαλκάς, που είναι πλούσια σε ψάρια, αποτελεί το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου ζει η φώκια του γλυκού νερού.Αποτέλεσμα εικόνας για κασπία                                                                   Η Κασπία θάλασσα
Εφόσον η Ασία εκτείνεται από το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό μέχρι τον Ισημερινό, είναι φυσικό να αναπτύσσονται εκεί όλες οι ζώνες βλάστησης.
6. Ας μελετήσουμε το γεωμορφολογικό χάρτη, για να εντοπίσουμε τις ζώνες βλάστησης και να θυμηθούμε τη χλωρίδα κάθε ζώνης.
Τα ζώα που συναντάμε είναι πολλά και ποικίλα ανάλογα με τη ζώνη βλάστησης. Χαρακτηριστικό είδος της ασιατικής ερήμου είναι η Βακτριανή καμήλα, η οποία φέρει δύο καμπούρες (ύβους), έχει ύψος περίπου 2 μ. και πολύ πλούσιο τρίχωμα, αφού ο χειμώνας στις εσωτερικές ερήμους της Ασίας είναι ψυχρός.

Άλλα χαρακτηριστικά ζώα είναι το «πάντα», η μικρή αρκούδα της Κίνας και το «γιακ», ένα βοοειδές του Θιβέτ, που μπορεί να ζήσει σε θερμοκρασία μέχρι -40ο C και του οποίου η κοπριά χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη.   
                                    
                                    

Κάνετε κλικ εδώ, για να δείτε εικόνες από το φυσικό περιβάλλον της Ασίας.

Διαβάστε ακόμα:
Η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, ενώ έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την έρημο Σαχάρα, θα περίμενε κανείς να είναι κι αυτές ξηρές περιοχές. Όμως συμβαίνει το αντίθετο, επειδή φυσούν οι μουσώνες, περιοδικοί άνεμοι, που δημιουργούνται μεταξύ του Ινδικού ωκεανού και της ηπείρου εξαιτίας της διαφοράς της θερμοκρασίας στην ξηρά και στη θάλασσα. Οι θερινοί μουσώνες πνέουν από τον ωκεανό προς την ξηρά και μεταφέρουν μεγάλες μάζες υδρατμών. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουν πολλές βροχές το καλοκαίρι στις περιοχές της Νότιας και ΝΑ Ασίας κι έτσι να μην είναι ξηρές, γεγονός που επιτρέπει να κατοικούν εκεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων.