Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οι μεγάλες οροσειρές και οι μεγάλες πεδιάδες της γης.

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθουμε:


  • για τις μεγάλες οροσειρές και τις μεγάλες πεδιάδες της Γης
  • για τους λόγους ανάπτυξης των πολιτισμών στις πεδινές εκτάσεις
  • Κάνετε κλικ εδώ  και εντοπίστε στον παγκόσμιο χάρτη τις μεγαλύτερες οροσειρές και τις μεγαλύτερες πεδιάδες της γης.

    Το ανάγλυφο μιας περιοχής διαμορφώνει τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες επηρεάζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Επίσης το ανάγλυφο διευκολύνει ή εμποδίζει τις καλλιέργειες, το κτίσιμο πόλεων και χωριών, την επικοινωνία (κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων), τις μεταφορές κ.λπ.


    Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκονται στην Ασία, όπου χωρίζουν την Ινδική χερσόνησο από το οροπέδιο του Θιβέτ.Το όνομα Ιμαλάια προέρχεται από την σανσκριτική φράση himālaya, που σημαίνει «η κατοικία του χιονιού» (hima = χιόνι). Το εκτεταμένο συγκρότημα των Ιμαλαΐων περιέχει όλες τις βουνοκορφές της Γης (πάνω από 140) που είναι υψηλότερες από 7.000 μέτρα (υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας) και βέβαια την υψηλότερη όλων, την κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). Τα Ιμαλάια εκτείνονται σε έξι χώρες: Τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, την Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ και το Μπουτάν.

    Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη και εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Η λέξη Άλπεις σημαίνει βουνά. Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων είναι το Μον Μπλαν (Mont Blanc) με 4.810 μέτρα στα Γαλλοϊταλικά σύνορα. Το σύστημα δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση της Ευρωπαϊκής με την Αφρικανική τεκτονική πλάκα, η οποία δημιούργησε τις Αλπικές πτυχώσεις και οδήγησε στο σχηματισμό του συστήματος.
     Οι Άλπεις

     

    Τα Βραχώδη όρη είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Βόρειας Αμερικής που εκτείνεται, σχεδόν κατά μήκος του Ειρηνικού ωκεανού, από Αλάσκα, με κατεύθυνση προς νότο, (Καναδά, ΗΠΑ) και καταλήγει στο Μεξικό.
    Τα Βραχώδη όρη αποτελούν μια σειρά από ηφαιστειογενείς και γρανιτώδεις αλυσιδωτές εξάρσεις, οι οποίες διαιρούνται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: τα Βόρεια Βραχώδη όρη, τα Κεντρικά Βραχώδη όρη και τα Νότια Βραχώδη όρη.
    Κατά την εποχή των παγετώνων τα Βραχώδη όρη κατοικούνταν από αρχαίες φυλές Ινδιάνων. 
    Το Γκραν Κάνυον (Αγγλικά: Grand Canyon, Μεγάλο Φαράγγι) είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα.

    Οι Κορδιλιέρες Άνδεις (από τη λέξη της γλώσσας Κέτσουα: Anti(s)=υψηλή κορυφή) είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής, με γενική κατεύθυνση βορρά-νότου. Το μήκος τους φθάνει τα 7.000 km και το πλάτος τους υπερβαίνει σε κάποια γεωγραφικά πλάτη τα 500 km.
    Από πλευράς ύψους, οι Άνδεις αποτελούν την υψηλότερη οροσειρά έξω από την Ασία, με την υψηλότερη κορυφή τους, την Ακονκάγκουα, να φθάνει σε υψόμετρο 6.962 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Ο Καύκασος είναι περιοχή στην Ευρασία η οποία συνορεύει στα νότια με το Ιράν, στα νοτιοδυτικά με την Τουρκία, στα δυτικά με τη Μαύρη Θάλασσα, στα ανατολικά με την Κασπία Θάλασσα και στα βόρεια με τη Ρωσία. Ο Καύκασος περιλαμβάνει την Οροσειρά του Καυκάσου και τις γύρω πεδιάδες.
    Η Οροσειρά του Καυκάσου χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη και οι χώρες της περιοχής θεωρούνται ότι ανήκουν είτε στη μία είτε και στις δύο ηπείρους. Το ψηλότερο σημείο είναι το όρος Ελμπρούς (5.642 μ) στη Ρωσία, το οποίο είναι το ψηλότερο σημείο στην Ευρώπη.


    Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μαβένσι (5.355 μ.)που είναι κρατήρες ηφαιστείου. Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.


    Αν πατήσετε εδώ, μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τις μεγαλύτερες πεδιάδες της γης.
    Αν κάνετε κλικ εδώ, μπορείτε να εξασκηθείτε βρίσκοντας τις μεγάλες οροσειρές της γης.