Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αναγέννηση στην Ευρώπη

Αναγέννηση ονομάστηκε η περίοδος μετά το μεσαίωνα που χαρακτηρίζεται από τη στροφή στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού,  την άνθιση των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών.
Εμφανίστηκε στα μέσα του 14ου αι. (1350) στη Φλωρεντία (Β. Ιταλία) και επεκτάθηκε στη Δυτική Ευρώπη.

Αν θέλεις να κάνεις μια εικονική περιήγηση στη Φλωρεντία και τα σημαντικότερα αναγεννησιακά μνημεία της, κάνε κλικ στον σύνδεσμο.
                         β΄ μισό 14ου αι. - 16ο αι.
Ουμανισμός (ή Ανθρωπισμός): πνευματικό κίνημα της Αναγέννησης που έδωσε  αξία στη γνώση και  έμφαση στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

Η εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο βοήθησε
σημαντικά στη διάδοση των ιδεών.

                                          


                Κύριοι εκπρόσωποι της Αναγέννησης.
                                                      Τέχνες                                                               
 Μποτιτσέλι:
 "Η άνοιξη"                        

Η "Άνοιξη" (La Primavera), είναι πίνακας που συμβολίζει τον ερχομό της εποχής. Κεντρική μορφή του έργου είναι η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, η οποία απεικονίζεται στον κήπο της, πλαισιωμένη από τις τρεις Χάριτες που εκτελούν ένα κυκλικό χορό, τον αγγελιοφόρο Ερμή, τον φτερωτό Έρωτα, τη θεά των λουλουδιών, Φλώρα και τον Ζέφυρο, ο οποίος κυνηγά μία νύμφη.

Μιχαήλ Άγγελος: Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής. Στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι νωπογραφίες που φιλοτέχνησε για το Παπικό παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), το άγαλμα του Δαβίδ και η Πιετά (αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.                                                   
Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του βρίσκονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

Ραφαήλ: Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του. Τοιχογραφίες του κοσμούν το Βατικανό. Ένα από τα διασημότερα έργα του είναι η  "Σχολή των Αθηνών".




Δομήνικος    Θεοτοκόπουλος 
(Ελ Γκρέκο) : Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας τα περισσότερα έργα του στην Ιταλία και στην Ισπανία.                   

Μπρουνελέσκι Φιλίππο: Ιταλός αρχιτέκτονας που πρώτος μελέτησε την κλασική αρχαιότητα και άντλησε απ' αυτήν τα μορφολογικά του πρότυπα. Σημαντικότερο δημιούργημά του ο τρούλος του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας.


                                                            
                                               Γράμματα                                      
 Έρασμος                                                            Σαίξπηρ                                                  Θερβάντες          Επιστήμες

Κοπέρνικος Νικόλαος: Πολωνός μαθηματικός και αστρονόμος της Αναγέννησης, ο οποίος διατύπωσε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του σύμπαντος, τοποθετώντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο.




Γαλιλαίος Γαλιλέι:
Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός. Αναφέρεται ως ο «πατέρας της σύγχρονης Αστρονομίας». Βελτίωσε το τηλεσκόπιο και το χρησιμοποίησε πρώτος συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις, ανακάλυψε τους τέσσερις δορυφόρους του Δία, και τους νόμους του εκκρεμούς. Επειδή ο Γαλιλαίος τόλμησε να αντιταχθεί στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία, δημιούργησε πολλούς εχθρούς, και τον θεώρησαν αιρετικό. Αν και τον ανάγκασαν να αποκηρύξει δημόσια τις πεποιθήσεις του, ο Γαλιλαίος μυστικά εξακολουθούσε να πιστεύει στην ηλιοκεντρική θεωρία του και ποτέ δεν άλλαξε γνώμη. Από την ιστορία του Γαλιλαίου έμεινε παροιμιώδης η φράση: "Και όμως κινείται".